maandag 13 april 2015

De dag van de bescherming

Vandaag was het echt de dag van de bescherming op de Wilgenhoek. Er werden namelijk dromenvangers gemaakt, amuletten getekend en een beschermingsdans geleerd

De kinderen van groep geel zullen vanavond heerlijk slapen.
Zij maakten met Anjee Trip dromenvangers.


Met magisch gouddraad regen ze langs de nummers.
En dat is voor de kindjes van groep Geel toch eigenlijk wel moeilijk. Maar met hulp van juf Inge en Anjee lukte het wel. Na het versieren met veren en gekleurde rietjes waren de dromenvangers klaar. Slaap lekker groep geel.

Goud is toch wel de mooiste kleur voor een indianenketting!

Na lang wachten (ze waren wel al gastblogger) stonden er voor de groepen 7 en 8 twee workshops op het programma. Voor de workshop Capoeira was Lisette Spaargaren van Capoeiraschool Semente uitgenodigd.
Deze dans is ontstaan in Brazilië in de tijd van de Portugese bezetting. De Indiaanse bevolking van Brazilië werden als slaven op de plantages gebruikt en samen met de slaven uit Afrika bedachten ze een manier om zich tegen de bezetters te verdedigen.  Vechtoefeningen waren natuurlijk verboden, dus verstopten ze het vecht- en verdedigingsbewegingen in een dans. 
Na de uitleg van Lisette gingen de kinderen aan de slag. Eerst natuurlijk de warming-up en het leren van wat basisbewegingen.


Daarna iets spannends. Rondlopen door de zaal en als er wordt geklapt in de verdedigingshouding (laag bij de grond) want het been van Lisette (of dat van juf Manon bij groep 8) kan je aanvallen.
Na een demonstratie van Lisette gingen de kinderen in tweetallen aan de slag. Aanvallen en verdedigen maar zonder dat je elkaar raakt.

Tot slot samen nog even muziek maken en een vragenrondje. De interessantste vraag was waar de naam Capoeira vandaankomt. Het is de naam van het hoge wilde gras naast de plantages, waar de slaven de dans stiekem oefenden.
De capoeira-radslag waarbij je je tegenstander aan blijft kijken.

De tweede workshop voor de groepen 7 en 8 kwam vandaag van Rebecca Soff.
Het maken van een amulet op papier. Vandaag zijn ze begonnen met het bedenken en tekenen van het amulet en dat kan nog best lastig zijn: wat wil je tekenen en welk symbool of dier is er voor jouw bescherming.Volgende week maken ze het af met ecoline. We zijn benieuwd naar de resultaten.Groep 4 veranderde vanmorgen in boogschutters: Hera en Bas gaan door naar de finale.


Vanmiddag schoten de kinderen van groep Blauw met de pijl en boog. Zij zijn ook gastblogger van de dag, dus de uitslag staat in hun bericht.

Morgen mag groep 3 laten zien hoe goed zij met pijl en boog om kunnen gaan.

Pssssttt - vergeten jullie niet op de schoolwebsite naar de foto's te kijken?
Er staan een heleboel nieuwe mappen over de onderdelen van het cultuurproject, maar ook van het korfbaltoernooi!