dinsdag 7 april 2015

Dinsdag: het voorproefje

Morgen is de opening van het cultuurproject, maar het voelde vandaag alsof we er al midden in zaten!

Katrijn, de moeder van Mees uit groep 5 en Hein uit groep Rood kwam langs en nam een hele speciale gast mee. Willem Koning komt uit Suriname en is een indiaan.
Zijn indiaanse naam is Imjenajare, wat kind-man of kleine man betekent.
Hij kwam in zijn speciale feestkleding vertellen over het leven van de indianen en vertelde in iedere groep een spannend verhaal vol woorden in de Karinja-taal.


De onderbouw luisterde ademloos naar het verhaal over het niet-zo-slimme boshertje, de hebberige jaguar en de slimme (en vleesetende!) schildpad.
Sluipen als een jaguar
De oren van het boshert
In de bovenbouw vertelde Katrijn aan de hand van een door haar gemaakte prezi hoe de Europeanen kennismaakten met de inheemse volkeren die we 'indianen' zijn gaan noemen (met dank aan Columbus die in Indië dacht te zijn). Heel veel interessante weetjes kwamen voorbij, zoals de verschillende huizen van de diverse volkeren, de talen en de handelsroutes.
En ook de bovenbouw luisterde ademloos naar een Indiaans verhaal.


Aan het einde van ieder bezoek werd er nog even een roeierslied gezongen en veranderde iedere groep voor een paar momenten in moedige roeiers die in een kano de golven overwonnen.Groep 7 luisterde naar een verhaal van de Blackfoot-indianen uit Canada over Napi, een niet zo eerlijke jager.Katijn en Willem, bedankt voor de leerzame ochtend!

In de balk bovenaan op het blog staat het kopje "Karinja" - daar kun je een lijst met woorden en zinnetjes vinden.

De presentatie van Katrijn is hier te bekijken:

Meer foto's zien? Kijk in deze map van de schoolwebsite:
Bezoek !