zaterdag 11 april 2015

Weekendbijlage: interviews!

Net als vorig jaar interviewt Marieke Serruys (moeder van Mink uit groep 6) tijdens het cultuurproject een aantal leerlingen. In de eerste week waren groep 6 en 7 aan de beurt.
– Waarom is er eigenlijk ieder jaar een cultuurproject?

Dan leren we ergens veel over. En kinderen willen altijd wel leuke dingen doen, dus dan trekt de Wilgenhoek meer leerlingen en kan de school meer geld verdienen. Oh nee, want met meer kinderen is er ook meer geld nodig voor het paasontbijt. Maar meester Danny krijgt dus soms geld van ouders – niet zo heel veel hoor – en daarvan gaan we bijvoorbeeld schaatsen. Soms gaan we juist weer schaatsen om geld op te halen, maar dat is dan voor Suriname.
– Wat hebben jullie deze week gedaan?
We hebben een spelletjesochtend gehad met allerlei indianenspellen, zoals schieten met pijl en boog, tipi maken en boomstammen rollen. Maud: ik won van twee jongens!

We hebben ook met de hele klas een indiaan geverfd. Iedereen maakte een eigen deel op een vierkant papiertje. Alle papiertjes samen zijn de indiaan. We dachten niet dat het zou lukken, maar hij is best goed geworden.– Wat heb je over indianen geleerd?

Ze hakken hoofden af, dat wist ik niet. Als dier heb je niet zo veel last van indianen, als mens wel. 
 

Groep 7, Rooz en Keije– Vertel eens over de indiaan die op school kwam vertellen

Er kwam een échte indiaan op school. Hij heet Willem, maar hij heeft ook een indianennaam. Dat was een ingewikkelde naam, die weten we niet meer. Willem komt uit Suriname. Hij zag er wel uit als een indiaan, met een lichtgekleurde huid en een verentooi.– Wat wisten jullie nog niet over indianen?

Er zijn verschillende soorten indianen, sommigen trekken met de bizons mee om te jagen. Indianen zeggen dat er in alles een geest zit. Samen vormt alles één grote geest. Indianen geloven dat mensen gelijk zijn aan al het andere in de natuur, ze zijn niet belangrijker dan bijvoorbeeld dieren. Indianen pakken ook alleen uit de natuur wat nodig is, niet meer. Maar de kolonisten schoten bizons voor de lol dood. Ze stopten de indianen in kampen, omdat ze ze raar vonden. Indianen geloven niet in goden, maar dus in geesten. Ze hebben ook rituelen. In de kampen werden de vlechten van de indianen afgeschoren. Ouders vertelden hun kinderen toch (heel stiekem) hoe ze moesten leven als indiaan.